یادداشت پیشرو هم بخشی از همان سیر در زمان است (+). احتمالا تا زمانی که به زمان حال برسیم، این نوشته را مکرر خواهی یافت. چه میتوان کرد؟ اینگونه میتوان از گمراهی در بین تاریخ نوشتهها در امان بود :)).
وقتی خیلی تصادفی و برای اولینبار مضمون این یادداشت را در ابتدای کتاب Harrison’s Principles of Internal Medicine یا HPIM دیدم، فکر نمیکردم آن را ببینم! یعنی انتظارش را نداشتم. شروع کردم به پیشروی بین سطرها و در میان انبوه دوپامین ترشح شده غرق لذت بودم. لذتی از باب دانستن. دانستنی که مثل تصویر روی جلد کتاب، مثل نور عمل میکرد. یادداشتی ثبت کردم. مدتی گذشت و بین یادداشتهای امیرمحمد، به این صفحه رسیدم. نمیدانستم چه بگویم. توجه او به کلمات را در بین انبوه بیتوجهیها دلنشین یافتم :)). طی چند روز گذشته، مجددا با مشاهده لحظاتی از معاینه چشم بیمار با افتالموسکوپ به یاد آن روزها افتادم. روزهایی که به سرعت گذشت اما لحظه لحظهاش با مرور این نوشته جان تازهای پیدا کرد. به امید…..
جزئیات، قوه توجه و Cover illustration
شنبه ۱۲ فروردین ماه ۱۴۰۲
آیا شما هم تا به حال به طراحی جلد (Cover) کتابی که برای مطالعه در دست گرفتهاید، توجه کردهاید؟
اگر دقت کرده باشید، گاها میتوان از روی طراحی جلد یک کتاب، گمانهایی هرچند اندک، در مورد محتوای آن فرض نمود. البته این موضوع در طراحی کتب قدیمی که عموما ساختاری متنگونه دارند، کمی مستثناست. کتابهایی که عموما پر محتوا هستند اما به دلیل عدم وجود امکانات گرافیکی امروزی، از این نوع طراحیها محروم بودهاند.
یکی از کتابهایی که طراحی جلد آن فکر را به خود مشغول میسازد، کتاب Harrison’s Principles of Internal Medicine (HPIM) است. همان کتابی که در سیر مسیر پزشکی و از در دوران فیزیوپاتولوژی به بعد، به عنوان یکی از اصلیترین رفرنسهای دروس داخلی تعریف میشود.
نوری که تقریبا در میانه جلد وجود دارد، در تمامی نسخههای اخیر آن به چشم میخورد. در صفحات ابتدایی کتاب در مورد آن اینطور نقل شده است؛
Cover illustration:
Beginning with the 6th edition, the cover of Harrison’s has included an image of a bright light—a patient’s perception of being examined with an ophthalmoscope. This allegorical symbol of Harrison’s is a reminder of how the light of knowledge empowers physicians to better diagnose and treat diseases that ultimately afflict all of humankind.
طراحی جلد:
از نسخه ششم به بعد، جلد کتاب هاریسون شامل تصویری از یک نور درخشان است – تصوری که یک بیمار از معاینه با افتالموسکوپ دارد. این نماد تمثیلی هاریسون یادآور این است که چطور نور دانش، پزشکان را – برای تشخیص و درمان بهتر بیماریها که نهایتا همه نوع بشر را می آزارند – توانمند میسازد.
شاید هدف از این نوشته، نوعی یادآوری باشد. به این معنا که به شوق رسیدن به محتوای اصلی کتاب، از مقدمات آن غافل نشوم…..